Studiebegeleiding
Voor veel kinderen is de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs een grote stap. In één keer komt er veel op ze af, zoals verschillende vakken, docenten, plannen en zelf leren. Om een steuntje in de rug te geven, bied ik persoonlijke studiebegeleiding aan. Hierbij kijken wij samen wat er nodig is.
Leren leren
Je krijgt ineens iedere dag veel huiswerk. Hoe moet je dit aanpakken, plannen en leren? Mijn begeleiding is een opstap naar leren leren. In het voortgezet onderwijs kan studiebegeleiding of studiecoaching je verder op weg helpen als dit nodig is.
Zelfvertrouwen
Een goede voorbereiding voor de middelbare school is het halve werk. Als je al weet wat er op je af komt, krijg je meer zelfvertrouwen en krijg je er zelfs zin in!
Leren structureren
In de eerste klas, moet je planningen maken, gestructureerd leren voor proefwerken, de juiste leermethode gebruiken en hoofd- en bijzaken onderscheiden. Ik kan hierbij helpen. Door de individuele aandacht kan ik onzekerheden bespreken, samen alle vragen die aan bod komen, behandelen en uw kind helpen met structureren waar nodig.
Wat ik hiervoor inzet is:
Tjoez is een methode geschreven voor kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan. De methode helpt je stap voor stap inzicht geven in deze grote verandering en helpt je bij het verwoorden van onzekerheden, zodat je uiteindelijk met meer zelfvertrouwen de grote stap gaat maken.
Huiswerk plannen:
“Maak je huiswerk!”, “Begin nou eens op tijd met leren!”, “WAT? een toets morgen?”, “Alweer een onvoldoende?”
Als u ouder bent van een PUBER, dan weet ik zeker dat u deze kreten vast wel vaker hebt gehoord of uitgesproken. Ja toch? Want veel kinderen krijgen de organisatie rondom school en huiswerk niet op de rit; met alle gevolgen van dien!
Wist u dat zelfs 7 van de 10 leerlingen vastloopt op die bergen huiswerk en hoge eisen?! Niet vreemd als u weet dat pubers ook niet kúnnen plannen; hun brein is daar nog niet klaar voor. Maar, ze kunnen het gelukkig wel leren.
Ik maak gebruik van huiswerktools om de middelbare school soepel te doorlopen. Ik leer uw puber plannen en met praktische tools. Met deze huiswerktools overleven zij (én u) de middelbare!
Flashcards: Oké, je hebt een hoop geleerd op school, maar hoe kan je het nu allemaal gaan onthouden? Je hebt pas over een paar weken een toets dus hoe voorkom je dat je dan alles nog de avond van tevoren moet leren, en ook nog eens onthouden?
De makkelijkste manier om informatie in je langetermijngeheugen op te slaan is door herhaling en door je hersens actief aan het werk te zetten.
Eén manier om dit te doen is door samenvattingen te schrijven, maar als je veel begrippen of woorden snel en goed wilt leren is er een betere optie. Met Flashcards en het systeem waarvoor deze gemaakt zijn zul je snel en goed informatie opslaan, zodanig dat je het nu, volgende week en over een jaar nog weet.
Wat zijn Flashcards eigenlijk?
Flashcards werken met een systeem waarbij je niet alleen overschrijft uit het boek, maar waarbij je jezelf dwingt om na te denken over een antwoord. Door betekenis en gevoel aan een begrip te koppelen, ga je echt na denken en stimuleer je het deel van je hersenen waar je langetermijngeheugen zit.
Hierbij schrijf je op de ene kant van een Flashcard een definitie, woord of vraag, en op de andere kant de uitleg, vertaling of het antwoord. Door de Flashcards steeds weer te gebruiken en te herhalen sla je de informatie op in je langetermijngeheugen.